Kodin kasvilääkekaappi

11.03.2022

Näin kevään kynnyksellä siinä missä monet suunnittelevat tämän vuoden puutarhaistutuksia alkavat myös rohtoyrttien kerääjät pohdiskella tulevan kesän keruuretkiä. Itse suunnittelen tulevan sesonkini kulun niin, että paneudun opettelemaan joka vuosi vähintään pari uutta rohtokasvia ja niiden hyödyt, käytön jne., mutta joskus voi jokainen meistä olla hieman hukassa, että mistä sitä nyt jatkaisi tai mitä kasveja mahtaisikaan nyt tarvita edellisvuonna opittujen lisäksi. Tällöin yksi hauska tapa etsiä ja oppia uutta on suunnitella oman kodin kasvilääkekaappi!

Lääkekaappi on tärkeä osa jokaista taloutta. Ainakin itse tunnen olevani välillä kovinkin riippuvainen siitä, että tiedän kotoani löytyvän tietyt lääkkeet tai valmisteet pahan päivän varalle, sillä omaan lähimpään apteekkiini on yli 7km enkä omista autoa. Täällä päin ei ole myöskään päivystäviä eläinlääkäreitä lähistöllä, joten pidän huolen, että kaapeistani löytyy itseni lisäksi myös kissoilleni tärkeitä valmisteita, joilla hoitaa pörröistä potilasta lievän sairauden tai onnettomuuden sattuessa. Joten kyllä, lääkekaappini on turvani!

Kodin lääkekaappi on hyvä päivittää vähintään kerran vuodessa ja pitää huolen siitä, että sen sisältämät valmisteet ovat vielä käyttökelpoisia.  Pyydänkin siis, että otat nyt ensimmäisenä työn alle käydä läpi oman lääkekaappisi ja tarkistat sieltä kaikkien lääkeaineiden ym. päivämäärät! Muistathan hävittää käyttämättömät lääkkeet oikein esim. viemällä ne apteekkiin. Lääkevalmisteita ei saa missään nimessä huuhtoa esim. vessanpöntöstä tai viemäristä alas! Käydessäsi kaappiasi läpi voit tarkkailla samalla millaisia valmisteita se sisältää ja pohtia millaisiin vaivoihin itse käytät lääkevalmisteita arjessasi. Kuljetko aina buranat käsilaukussa? Renniet lompakossa? 

Vaikka itse uskon enemmän (pienimpienkin) terveydellisten ongelmien juurisyyn hoitoon, pelkkien oireiden lievittämisen sijaan, on akuutti oireiden hoito meille kaikille joskus tarpeen. Joten älä häpeä lääkekaappisi sisältöä. Et ole ''huonompi'' tai mitenkään vähemmän luonnon läheinen vaikket lääkitsisi itseäsi vain luonnontuottein. On tärkeää tiedostaa, että lähes kaikille lääkeaineille on oma paikkansa ja aikansa eikä kaiken korvaaminen rohtovalmistein ole kovinkaan realistista. Epäilen, että monikaan kävelee kylillä kannellen akuutin kymmenen rohtoyrtin settiä mukanaan siltä varalta jos iskeekin migreeni tai närästys. Eli muista, kasvilääkintä ja länsimaalainen lääketiede eivät sulje toisiaan pois. Päin vastoin.

Kasvilääkekaapin suunnittelu

Nyt voit alkaa pohtia millaisiin lieviin vaivoihin voisit itse kerätä rohtoyrttejä. Älä lähde suunnittelemaan minkään pahimman luokan infektiotaudin parannusta vaan keskity arkisempiin vaivoihin kuten:

- päänsärky

- flunssan oireet; nuha, lievä kuume

- unettomuus

- pienet pintahaavat

- vastustuskyvyn ylläpito

- kuukautisvaivat

- ruoansulatusvaivat; närästys, ummetus, ilmavaivat

Laadi oma lista, johon kirjaat vaikka vain muutaman jutun näin aluksi. Älä haukkaa liian suurta palaa kerralla! 

Tässä kohtaa alkaa mielestäni hauskin ja mielenkiintoisin osuus (keräämistä lukuun ottamatta) nimittäin omiin tarpeisiin sopivimman rohdoskasvin löytäminen. On tärkeää varmistua siitä, että rohdoskasvi soveltuu juuri sinulle. Tästä ei kannata kuitenkaan ottaa valtaisaa stressiä, sillä valtaväestölle turvallisia kotihoitoon sopivia yrttejä on luonto pullollaan, esimerkkeinä kamomillasaunio unettomuuteen tai piharatamon lehdet ihovaurioihin. Rohdoskasvien kohdalla on hyvä silti pitää silmät ja korvat auki sillä ne eivät aina sovi pitkälti jatkuvaan saati joka päiväiseen käyttöön. Myös jotkin lääkevalmisteet voivat olla este eri rohdoskasvien käytölle mahdollisten haitallisten yhteisvaikutusten takia, joten jos käytät jotain lääkitystä päivittäin niin olethan tarkkana näiden varalta!

Lainaa kirjastosta tai nappaa kirjakaupasta hyllyysi muutama kasvilääkinnästä kertova kirja ja tutki niistä sopivia kasveja kasvilääkekaappiasi varten. On tärkeää, että tutkit tietoa useasta eri lähteestä sillä osa aihealueen kirjallisuudesta sisältää jo vanhettunutta tai muuten virheellistä tietoa. Hyviä perusopuksia, joita suosittelen aina jokaisen kirjahyllyyn ovat Virpi Raipala-Cormierin Frantsila - Luonnon kotiapteekki sekä Sinikka Piipon Suomen luonnon lääkekasvit.

Kiinnitä huomiota kirjoja tai muita lähteitä tutkiessasi, että millaisessa muodossa kasvia tulisi käyttää. Pitääkö kasvi kuivata tee-aineeksi tai säilöä muulla tavoin? Oletko valmis kokeilemaan itse öljyjen tai uutteiden tekoa vai löytyisikö jostain luontaiskauppiaalta valmiita kasvivalmisteita lääkekaappiasi varten? Jos olet todella epävarma kasvin tai valmisteen suhteen niin kysy rohkeasti neuvoa kasveihin perehtyneeltä luontaishoitajalta tai luontaistuotekauppiaalta!

Vielä viimeiset muistutukset: 

Pidä huoli rohdoskasvien kuten lääkkeidenkin kohdalla ettei lapset ja eläimet pääse niihin käsiksi. Käytä rohtoja vain tarvittaessa. Äläkä epäröi oireiden jatkuessa pitkään tai voimakkaina ottaa yhteyttä lääkäriisi. Ennen kaikkea nauti uuden oppimisesta ja pidä yrttikori valmiina tulevia kesän keruuretkiä varten!


 

Mitään sivuilla esitettyä ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin ohjeistusta. 
 
Copyright © 2022 Maan taikaa 
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita